Sylwester po francusku w polskim wydaniu ;-)

No i stalo sie! Dzis licznik uznaje za wyzerowany, wszystko zaczyna sie od nowa. Powiesz bzdura- nic poza data sie nie zmienilo. Pewnie, dla Ciebie nie- wszystko zalezy od podejscia do sprawy, ja wole w to wierzyc i zaczac z dniem dzisiejszym wszystko na nowo. Jak co roku usiade wieczorem i zrobie jeszcze raz liste rzeczy do zrobienia w tym roku. I mam nadzieje, ze ten Rok nie bedzie gorszy niz poprzedni ( chociaz licze na to, ze bedzie lepszy ).

A tak przygotowalam nasze francuskie pozgnanie roku 2017 . Bylismy sami ze znajomymi oraz ich dwojka dzieci ( 6 i 9 lat ). Byla kupa smiechu, ogladanie starych zdjec, wspominanie starych czasow… sylwester na luzie, bez tancow ( nie umiem tanczyc :roll: ) , bez spinania sie..

Jako, ze nasze dzieci wymagaja cale mnostwo uwagi, ciezko bylo mi stworzyc wymarzonego Sylwestra- zrobilam wiec tak, jak najlepiej mi pozwala na to sytuacja.

Dekoracje jak juz wspomnialam, postanowilam tym razem wykonac w czerni i zlocie. Zakochalam sie w tej kombinacji.

 20180101_151142

20171231_181634

20180101_15031920171231_14290520180101_151031

A co jedlismy? A no sylwester oczywiscie typowo francuski a wiec jedlismy i po francusku ( nie udalo mi sie zrobic zbyt wielu zdjec- moj telefon odmawia ostatnio posludzenstwa ).

Jako apéritif przygotowalam Kawior czarny , Czerwony oraz kawior pomaranczowy podany na malych grzankach posmarowanych maslem.. pamietam jak jako dziecko, kiedys, nie wiem skad w tych biednych czasach komuny, moj dziadek przywiozl na swieta kawior.. moja mama dala mi sprobowac.. Jego smak pamietam do dzis… nie smakowal mi wcale. W tej chwili Kawior jadam tak czesto jak to tylko mozliwe. I nie- nie jest to tak drogie aby od czasu do czasu zwykly smiertelnik nie mogl sobie na to pozwolic- sa rozne rodzaje kawioru. Nie trzeba od razu rzucac sie na rosyjski

Do tego podalam fois gras de canard ( Jest to rodzaj pasztetu z watroby kaczki – prawdziwy rarytas, bez ktorego w Alzacji swieta Bozego Narodzenia nie maja prawa istniec ) na slodkim chlebku ( to tak troche w smaku przypomina nasze pierniki- ja wole jednak na normalnym chlebku tostowym ). Do tego popijalismy Champagne ( tez wbrew pozorom, w naszym regionie mozna kupic bardzo dobrego chmapagna i nie zostac bankrutem ;-))

20180101_150153

20180101_150841

Na pierwsze Danie serwowalam Cappucino z maronow ( kasztany jadalne ) na Martini podane z pianka wraz z delikatna nuta chili.

Na danie glowne postanowilismy wybrac Pierrade ( goracy „kamien”, na ktorym smazy sie mieso ). Podalam poledwice z wolowiny argentynskiej, Filet wpierzowy oraz piers z indyka. Do tego podalismy frytki oraz zielona salate z sosem vinegret. Jako dodatek byly tez Pieczarki i papryka. Sosy jakie podalam to sos pieprzowy, koktajlowy, oraz sos tatarski. Sosy przygotowalam sama Robi sie je bardzo prosto, ich przygotowanie trwa kilka minut a smak jest o wiele lepszy niz tych kupionych w sklepie.20180101_150629

Oczywistym elementen w kulturze francuskiej sa sery

Na naszym stole znalazly sie : Cammbert, Munster, ser kozi z mleka surowego, ser owczy z mleka surowego, roquefort :-)Nie musze opisywac zapachu jaki unosil sie w domu po naszj kolacji?

Na deser podalam Creme Brulee. Robilam go juz wielokrotnie, ale nigdy nie byl tak dobry jak wczoraj. Jedynym bledem ktory poplenilam bylo posypanie go cukrem brazowym- pali sie on niesamowicie. Do tego celu jednak lepiej uzyc cukru bialego.

20180101_150927 20180101_150037

Sylwester byl bardzo udany. Pojawil sie kolejny plan na 2018 r. – wspolne wakacje w Polsce ( nasi znajomi, tak jak i moj maz, sa Francuzami, jednak przed paroma laty byli juz w Polsce i bardzo milo wspominaja ten pobyt ). Tak wiec kierunek gory lub okolice Augustowa. Zabieram sie za szukanie naszego noclegu!!

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.