Baranek wielkanocny w wianuszku ;-)- Ozdoby wielkanocne- dzień 12

Miało to być DIY o wianuszku z jajek, ale jest on tak prosty, że nie ma co się tu rozpisywać. Pokażę wiec sam pomysł. Dołączam za to super przepis na ciasto do baranka wielkanocnego ;-)

Baranek-wielkanocny-przepis

W zasadzie ten wianuszek z jajek powstał z myślą o powieszeniu go na drzwiach. Jednak dziś rano moja córka wstawiła do niego baranka, którego na próbę upiekłam wczoraj. Kupiłam w końcu foremkę baranka- kosztowała 4,00€ (Penny). Jednak ten baranek, który z niej wyszedł, podoba mi się średnio- może, kiedy zrobię polewę z białej czekolady i trochę przyozdobię, będzie wyglądał lepiej. U mojej mamy co roku stoi na wielkanocnym stole baranek. Nie piecze go sama- kupuje w cukierni. We Francji nie ma zwyczaju stawiania baranka na stole, wiec też nie za bardzo mam go gdzie kupić. Zależało mi bardzo na tym, aby gościł i na naszym stole. Muszę jednak w przyszłym roku poszukać innej formy- wolałabym coś większego.

 

„Wianek” z wydmuszek.

Wracając do mojego „wianka” z jaj. Nie są to prawdziwe jajka- kupiłam je w ACTION po 1,49€ (8 sztuk). Były to jajka do malowania dla dzieci- są one plastikowe i wyglądają jak te od kury ;-). Ponieważ moim planem było zawieszenie tego wianka na drzwiach, nie chciałam robić go z jajek kurzych (wiadomo dlaczego :-)). Jak go wykonałam? Zrobiłam dziurki w jakach po obu stronach (od dołu i od góry), później przykleiłam piórka klejem do decoupage. Po wyschnięciu polakierowałam. Nadziałam jajka na przemian z drewnianymi koralikami (moja miłość <3) na drucik artystyczny i już :-) Lorka natomiast znalazła dla niego zastosowanie. I ja też mam już dla niego miejsce na świątecznym stole.

Baranek-wielkanocny-przepis Baranek-wielkanocny-przepis

 

Baranek wielkanocny- przepis

A teraz baranek, którego zrobienie jeszcze rok temu wydawało mi się czarna magią. Okazało się to banalnie proste- potrzeba tylko formy. Moja mi się nie podoba- będę szukała innej ;)

Baranek-wielkanocny-przepis

 

 

Składniki:

-100g masła

-100g cukru

-1 opakowanie cukru waniliowego

-szczypta soli

-90g mąki

-90 g mączki ziemniaczanej lub kukurydzianej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenie

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzuć do misy robota kuchennego (mąkę uprzednio przesiej z proszkiem do pieczenia). Formę posmaruj dobrze masłem, posyp mąką.
Ciasto nałóż do formy i kilkakrotnie postukaj nią o blat, tak aby ciasto dobrze „weszło” we wszystkie zakątki. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Baranek-wielkanocny-przepis

 

Zobacz inne ozdoby wielkanocne!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.