Ciasteczka owsiane, bez cukru, bez maki, bez jajek :-)

Jakis czas temu, nie pomyslalabym nawet, ze zycie bez cukru moze byc przyjemne. Uwielbialam Snickersy, Marsy a kiedy widzialam paczki, nie moglam przejsc obok nich obojetnie. Do czasu kiedy, gdzies w internecie wpadlam na jakis artykul o cukrze i o tym jak na nas dziala.. A wiec zaczelam szukac alternatyw na zjedzenie czegos slodkiego, co zaweiraloby tylko naturalne cukry. I ku mujemu zdziwieniu znalazlam ich cale mnostwo. Tutaj ostatnio wyprobowany przeze mnie przepis na ciasteczka owsiane. Janek je kocha. Lorka troche mniej. Pewnie przez to, ze zna smak czekolady.. Janka probuje uchronic przed nia jak sie tylko da. Lorce probuje zmienic/ urozmaicic doznania smakowe poprzez wprowadzanie wlasnie takich smakolykow..

A wiec tutaj przepis na:

Ciasteczka owsiane z suszonymi daktylami i suszonymi sliwkami:

Skladniki:

-3 srednie, dojrzale banany ( lub 2 duze )

-2 l yzki masla orze

chowego ( u mnie z orzeszkow ziemnych, nie slodzone i nie solone )

-160 g platkow owsianych

– 50 g suszonych daktylii

-50g suszonych sliwek

Do tych skladnikow mozna dodac orzechy, czekolade, siemienie lniane, zurawine,  rodzynki i co tam nam jeszcze do glowy wpadnie.

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Blache wykladamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem na papke. Dodajemy Maslo orzechowe, platki, i bakalie.  Za pomoca dwoch lyzek, formujac sredniej wielkosci ciasteczka, nakladamy mase na blache. Wkladamy do piekarnika. Ciasteczka pieczemy do zarumienia sie. Nie beda one chrupiace a lekko wilgotne.

Smacznego!

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.