Drożdżówka po szwedzku czyli Kanelbullen

Dzięki moim planom wyprawowym do Szwecji (możesz przeczytać o nich tutaj), udało mi się poznać już na prawdę sporą liczbę osób, które mieszkają w Szwecji już od jakiegoś czasu i zdążyły przesiąknąć kulturą Skandynawii, i wprowadzają mnie w tajemnice związane z tym krajem. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała też Skandynawskich przysmaków. Na pierwszy ogień poszły one:

Wypieki

Kanellbular można spotkać w Szwecji na każdym kroku. Są nieodłączną składnią dnia codziennego Szwedów. Można je kupić dosłownie wszędzie. Od 1999 roku mają swoje święto – Kanelbullens Dag, które przypada na 4 października.

Kanelbullar czyli drożdżówka po szwedzku

kanelbullar

Składniki:

-300 ml letniego mleka

-35 g świeżych drożdży

-110g cukru

-1 jajko

-1 łyżka kardamonu

-750g mąki tortowej

Ponadto na „nadzienie”:

-100 g masła

-45g cukru

-2 łyżki cynamonu

-1 jajko

-1 łyżka wody

-Cukier „gruba rafinada”

Przygotowanie:

Pieczenie z dziecmi to pradziwa przyjemnosc
Dzieci w kuchni

-Letnie mleko wymieszać z drożdżami.

-Masło rozpuścić a następnie przestudzić i dodać do mleka.

-Pozostałe składniki dodać i pozostawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

-Następnie ciasto rozwałkować tak aby powstał kwadrat.

-Posmarować roztopionym masłem i cukrem oraz cynamonem.

-Ciasto zrolować i pociąć na 2 cm paski.

-Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

-Wodę i jajko zmieszać, pomalować ślimaki mieszaniną i oprószyć cukrem.

-Piec od 7 do 10 minut w temperaturze 205 °C .

Wypieki
kanelbullens dag 2019
kanelbullens dag 2019

Smacznego!

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.