Smak Alzacji- Flammkuchen

Flammkuchen- gdziekolwiek, w naszej okolicy odbywa się jakiś Festyn, nie może na nim zabraknąć Falmmkuchen. Żaden Festyn bez niego się nie obejdzie.

Niby nic a jednak!

Cienkie ciasto, zrobione tylko z 3 składników. Mąki pszennej, wody i oleju. Ale w połączeniu z białym serem i speckiem z dodatkiem cebuli, tworzy świetne połączenie. Do Flammkuchen we Francji pijemy wino. Rose lub Biale. Ja najbardziej lubię Pino Gris.

Flammkuchen

Przepis

Składniki na 2 Flammkuchen:

  1. 300g mąki pszennej
  2. 125 ml wody
  3. szczypta soli
  4. 4 łyżki oleju słonecznikowego

Do obłożenia:

  1. Twaróg biały, jak do sernika, nie słodzony. Musi mieć wysoką zawartość tłuszczu.
  2. Opakowanie śmietany 30% gęstej
  3. Speck / na każde Flammkuchen 125g
  4. Pieczarki
  5. Cebula dymka, pokrojona w cienkie krążki
  6. Można też posypać tartym serem
  7. Moja ulubiona wersja zawiera rozgnieciony czosnek

Słodka wersja:

  1. Jabłka lub gruszki
  2. Brązowy cukier
  3. Cynamon
  4. Calvados

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 300 C.
  2. Mąkę, wodę, olej i sól wymieszać i zagnieść.
  3. Podzielić na 2 równe kawałki.
  4. Rozwałkować bardzo cienko na prostokąt.
  5. Ser wymieszać ze śmietaną. Dodać soli. Można też gałki muszkatołowej.
  6. Obłożyć serem, cebulą, speckiem, pieczarkami.
  7. Włożyć do piekarnika na papierze do pieczenia.
  8. Piec do zarumienienia ciasta. Musi być brązowe na brzegach .

Wersja słodka:

  1. Jabłka pokroić w plasterki.
  2. Ciasto obłożyć farszem z sera i śmietany.
  3. Ułożyć jabłka.
  4. Posypać cukrem i cynamonem.
  5. Włożyć do piekarnika
  6. Piec do zarumienienia na brązowo brzegów ciasta
  7. Polać delikatnie Calvados
  8. Podpalić
  9. I Gotowe!
Flammkuchen smakuje wszystkim.

Smacznego!

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.