Tlusty czartek- to juz jutro!!!!!!

Tak wygladaly moje paczusie rok temu:

1655349_665391496851902_334269144_o

1795481_665391630185222_1822014669_n

Jako, ze tlusty czartek juz jutro, podaje przepis na przepyszne paczki. Ja do ich wypieku uzywam frytownicy ( oczywiscie olej swiezutki, nie po frytkach ) Polecam!!!

( przepis zaczerpniety ze strony www.mojewypieki.com )

Paczki Luksusowe

Składniki na około 45 pączków:

  • 800 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 100 g masła, roztopionego
  • niepełne pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g (lub pominąć, jeśli używacie cukru z prawdziwą wanilią)
  • 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (lub wódki, spirytusu, itp.)
  • skórka otarta z 1 cytryny – opcjonalnie

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia lub do zrobienia lukru
  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub podrumienione posiekane orzechy do posypania
  • konfitura lub dżem do nadziewania

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,3 cm i szklanką o średnicy  6,5  – 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony (te jasne punkty na zdjęciu przy smażeniu paczków to ślady po moich palcach, które powstały przy przenoszeniu pączków do frytkownicy – są aż tak delikatne). Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją z zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.

Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru

Jasna ‚obrączka’ na pączkach – tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni oleju bez problemów (często na pewno widzieliście w tv jak smażą pączki w cukierniach w Tłusty Czwartek). Nie ma na tą ‚obrączkę’ wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie oleju tylko do połowy ich wysokości! To mity. Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.

 

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.