Zupa z maronów

Nie zapomnę , kiedy pierwszy raz mój mąż wspominał o zupie z maronów..

Mówił na nią zupa z kasztanów. Wówczas w mojej głowie uruchomiły się wspomnienia z dziecięcych lat, kiedy zbierałam na Przedmieściu Bydgoskim kasztany wraz z Tatą.. Nigdy wcześniej nie jadłam kasztanów. Kiedy mieszkałam jeszcze w Polsce, nie były na tyle znane i dostępne w sklepach, albo ja jeszcze nie byłam na tym etapie miłości do gotowania na którym jestem teraz i nie natrafiłam na jakikolwiek przepis z nimi.
A więc któregoś dnia, wybrałam się na spacer z psem i nazbierałam cały koszyk kasztanów. Dziwiłam się, że można je jeść, ale spotkałam tutaj tyle dziwnych potraw, że przez myśl mi nie przeszło, że może chodzić o inne kasztany. No bo w końcu jeśli można jeść żabie udka, to czemu nie kasztany? Jakie było zdziwienie mojego męża, kiedy wrócił do domu i zobaczył mnie uradowaną z koszykiem kasztanów ! Oczywiście nie chodziło o te zwykłe kasztany a o kasztany jadalne. Tego samego dnia pojechaliśmy do sklepu kupić właściwe kasztany i tak zakochałam się w ich smaku na dobre.

 

Zupa z maronów ( kasztanów jadalnych ) z Martini

Składniki:

-200g Maronów ( np. w puszcze )

-2 małe cebule

-1-2 ząbki czosnku

-200ml śmietany słodkiej

-100ml Martini

-600ml rosołu z kury lub wywaru warzywnego

-łyżka masła

-pieprz, sól, chili

-opcjonalnie: chleb tostowy, mleko

 

 

 

Zupa z maronow smakuje wysmienicie ze swieza bagietka

 

Zupa z maronów, przygotowanie ( super proste ):

  1. Posiekaj drobno cebulkę i czosnek. Zeszklij je na maśle
  2. Dodaj marony i chwile zostaw je na patelni
  3. Przełóż wszystko do garnka i zalej martini oraz rosołem ( lub wywarem z warzyw )
  4. Gotuj tak długo, aż kasztany będą miękkie
  5. Dodaj śmietanę
  6. Teraz zmiksuj zupę
  7. Dopraw do smaku pieprzem, solą i chili Zupa z maronów gotowa! *Grzanki jako opcja:
    5 kromek chleba tostowego pokrój w kosteczkę i usmaż ( maja być chrupiące ;-))na patelni na niewielkiej ilości masła wraz z ząbkiem czosnku ( obrany, nie wyciskaj go ani nie szatkuj, inaczej smak będzie zbyt intensywny ). Dodaj pieprzu, soli i chili do smaku. *Puszysta mleczna pianka jako opcja:
    Mleko wlej do syfonu ( taki do robienia bitej śmietany ) i juz! Gotowe!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.